Restauració d’esgrafiats,  per en Carles Arola :


Esgrafiats de la capella del Santissim a Ascó

 


A la pàgina de procediments "Esgrafiat" es descriu i explica què és i com es fa un esgrafiat.

La seva restauració segueix un procés similar al de les pintures murals. Una vegada netejats amb aigua destil·lada i sabó neutre, el més difícil és consolidar convenientment el suport, que sovint ha patit disgregacions de materials a causa de les sals procedents de l’interior del mur. Un cop consolidats es reintegren amb el material més semblant químicament i cromàticament als originals.

 

Esgrafiats al santuari de  Santa Marina a Pratdip

Esgrafiats a Sta. Marina

 

Santa Marina de Pratdip


Restauracio d’esgrafiats del s. XX

Restauració d’Esgrafiats del segles XVII – XVIII .

Son uns esgrafiats a l’interior d’esglésies molt treballats, fets amb estargit i amb una pasta molt lleugera de sulfat càlcic. La capa de fons o trepa és mangra o siena que contrasta amb el blanc del dibuix. Crea un efecte de damasquinat molt decoratiu. Es combina amb motius pintats al metzofresco. L’estat de conservació és bo a les zones no humides i fora l’abast de la gent. Alguns paraments en canvi s’han hagut de fer de bell nou.

Les imatges corresponen als conjunts de la capella d’Ascó i al santuari de Santa Marina a Pratdip.

 

La recuperació d’arts i oficis que es produí amb el modernisme es perllongà en el cas dels esgrafiats amb el Noucentisme. Dos exemples són esgrafiats restaurats, uns els de la casa Monguió a Tarragona. Façana noucentista davant del mar.

 

   

 

Restauració dels Esgrafiats de L'Escola del Treball a Barcelona

 

 

Esgrafiats de l'Escola del Treball a Barcelona restaurats per C. Arola.

Aquest magnífic conjunt d’esgrafiats és vestíbul de l’Escola del Treball a Barcelona. Magníficament conservat té grans medallons als murs oposats al·legòrics a les virtuts del treball i al coneixement, units per ornamentacions als arcs parabòlics diafragmàtics que representa un frondós arbre del saber. És peculiar l’ esgrafiat directament sobre obra vista, donant un toc eclèctic i exòtic.

CORREU

de pintures al fresc ] de pintura al tremp ] [ d'esgrafiats ] de façanes ] de daurats. ]

versió en CATALÀ versión en  CASTELLANO FRANÇAIS ENGLISH  VERSION